“Nőuralom” a Zsidó Művészeti Napokon

Az idei Zsidó Művészeti Napok kínálatából számos program fókuszál női előadókra és témákra: Ofra Hazától, dögös jazz dívákon át a Nyugatos nőkig. Az alábbi összegzés kizárólag a Zsimü díváira koncentrál a május 28. és június 10. közt megrendezendő fesztivál sokszínű palettájáról.

naray.JPG

A nők társadalmi helyzete Ofra Haza életművének kiemelkedő jelentőségű témája. A gyönyörű és tragikus sorsú izraeli énekesnő köré két programot is szervezett az idei Zsidó Művészeti Napok. Teljes életpályáját mutatja be a Galbi című kiállítás az Izraeli Kulturális Intézetben, a ZsiMü ideje alatt. Náray Erika pedig június 2-án, A Kelet Madonnája című előadás során bújik a díva bőrébe, az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Kováts Kriszta és Szirtes Edina Mókus a lélektudomány legkeményebb dióját, a pszichoanalitikus iskola atyjának alapművét ültetik át zenés-verses formára. Sigmund Freud Álomfejtés című kötete így kap játékos jelentőséget két erős női előadó kezei között. Június 2-án, a Hatszín Teátrumban lesz lehetőség együtt álmodni az alkotókkal.

kovats_kriszta_alomfejtes_boritoweb.jpg

Nők Amerikában

Női interpretáció készül a legendás páros, Simon & Garfunkel világslágereiből is. Horgas Eszter fuvolaművész és Falusi Mariann dzsesszénekes összművészeti produkciót álmodott színpadra a 60-as évek Grammy-díjas zenészeinek ikonikus dalaiból. A Sound of Silence június 6-án lesz látható, az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Ónodi Eszter, Szűcs Gabi és Behumi Dóri hamisítatlan jazzlokál-hangulatot, a huszas éveket csempészik a ZsiMü programjába. A Valami Amerika c. sikerfilm dalait a jazz évek repertoárjához igazítva adják elő Tiszta Amerika címmel, június 4-én, a MOMkult Színházteremben.

tiszta_amerika_02.jpg

Kozma Orsi is egészen az Egyesült Államokig repíti a közönséget zenekarával. Woody Allen filmjeinek New York-i, swinges világát idézi fel a nevével fémjelzett Quartet koncertje, június 7-én, az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Orsi a népszerű Cotton Club Singers “páratlan”, ötfős felállásában is kiereszti egyedülálló hangját, szintén lehengerlő partnernőivel, Szűcs Gabival és Zsédenyi Adriennel együtt. A nagyszabású koncert esti előadása már teltházas, ezért 15 órára is meghirdettek egy etapot a MOMkult Színházterembe. 

kozma-orsi-q_2014_a-legujabb.jpg

Nagy kedvencét, Barbra Streisand-ot idézi meg június 5-én, ugyanitt Bíró Eszter a Csillag született című programon, amely Elvis Presley életművének ad különleges aspektust. Az előadás ezen része egy, a valóságban soha létre nem jött zenei találkozást képzel el. 

Szulák Andrea az amerikai jazz legdögösebb slágereivel csábítja közönségét június 9-én, a Budapest Jazz Clubban. Füstös dallamok, latin és fekete ritmusok kereszteződnek zsidó szerzők melódiáival ezen a szívdöglesztő estén. A Budapest Ragtime Band olyan világhírű zenészek szerzeményeit játssza mint Antonio Carlos Jobim, Rodgers és Hart, a Gershwin fivérek vagy éppen Irving Berlin.

szulaka.jpg

Nők a színházban

Bíró Kriszta, Für Anikó, Hámori Gabi, Kerekes Viktória és Lázár Kati a Nyugatos írók és költők feleségeit, múzsáit elevenítik meg a nőNYUGAT című előadásban, június 5-én, a Hatszín Teátrumban. Olyan asszonyokat, akik minden erejükkel azon voltak, hogy saját jogon önálló egzisztenciát, sikert és megbecsülést vívjanak ki maguknak. Az előadás nem kíván elégtételt nyújtani a nagy írók árnyékában élt nőknek, de beszélni kíván róluk, rajtuk keresztül pedig a mai kor asszonyairól.

A Gólem Színház bemutatójában Gryllus Dorka egy, az autista gyermekét egyedül nevelő nőt alakít, aki magával Istennel elegyedik párbeszédbe élet és hit legfontosabb kérdéseiről. Anat Gov Izrael ünnepelt, pár éve elhunyt írónője, az ő darabját viszi színre a Gólem május 31-én, a Hatszín Teátrumban. 

Varga Kinga együttese, a DART kortárs táncelőadásban fogalmazza meg azt, amit az emberi életerőről, vágyainkról és ösztönös igényeinkről gondolnak. Május 27-én, a Bethlen Téri Színházban láthatjuk a csapatot.

Lenyűgöző hegedűjátéka segítségével a világhírű Emilio Aversano estjét egészíti ki női energiáival Korcsolán Orsolya május 29-én a MOMkult Kupolában. A hangverseny megannyi költői szépségű hangulatot felvonultatva vezeti körbe a közönséget Scarlatti F-dúr szonettjétől, Beethoven 'Vihar' szonátáján át, Schubert, Chopin és Mendelssohn kompozícióin keresztül egészen Alberto Fano és Leonard Bernstein világáig.

Címkék: Programajánló