8 város 8 színházának 8 előadása, neves művészek és népszerű klasszikus előadások versenyeznek ismét a Majorban

Az elmúlt év nyolc legjobb, nem budapesti, klasszikus és/vagy szórakoztató, magas művészi igénnyel színre vitt előadása lesz látható az idei Szemle versenyprogramjában. Az egyre szélesebb körben népszerűvé vált színházi eseményen a kecskeméti, miskolci, győri, tatabányai és szombathelyi, a székesfehérvári, valamint a határon túli magyar színházak képviseletében a szabadkai teátrumok kiemelt művészi értéket képviselő előadásait június 11. és július 5. között tekintheti meg a nagyérdemű a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

-fwp4143.jpg

A 2019-es Városmajori Színházi Szemle versenyprogramjában az előző évekhez képest két előadással több, összesen nyolc város nyolc legjobb zenés, szórakoztató és klasszikus előadását tekinthetik meg az érdeklődők. A figyelemre méltó szakmai esemény azokat is egészen biztosan felvillanyozza majd, akik nyáron sem tudnak színház nélkül élni.

Az idei Szemlén az előző évekhez képest nemcsak az előadások szerepelnek nagyobb számban, hanem a klasszikusnak számító magyar művek új, izgalmas rendezései, ugyanakkor továbbra is helyet kapnak a könnyed, de minőségi szórakozást ígérő darabok, melyeket szakmai csapat választott ki a nem budapesti – vidéki és határon túli – kőszínházi kínálat több mint félszáz előadásából. A szakmai minőség mellett a válogató bizottságnak a városmajori színpad korlátozott technikai lehetőségeit is figyelembe kellett vennie. Ezek jegyében a Szemle a Győri Nemzeti Színház A tündérlaki lányok című előadásával, valamint Örkény István halálának szinte napra pontosan 40. évfordulóján a szerző Tóték című „tragigroteszk” darabjával (Szegedi Nemzeti Színház) indul június 11-és június 14-én. Ezt követi június 18-án az ’50-es évek legendássá vált propagandaoperettje, az Állami Áruház, melyet a sikeres fiatal rendezőpáros, Benkó Bence és Fábián Péter friss rendezésében láthat a budapesti közönség a kecskeméti Katona József Színház kiváló művészeinek tolmácsolásában. A tatabányai Jászai Mari Színház Molnár Ferenc elragadó budapesti Hamupipőke-történetével, Az üvegcipővel tér vissza a budai színpadra június 20-án, Czukor Balázs rendezésében. A szombathelyi Weöres Sándor Színház ismét Alföldi Róbert rendezésével szerepel a versenyprogramban, a tavalyi Volpone című, nagy sikerű előadás után A Miskolci Nemzeti Színház immár sok év óta egyik főszereplője és ezalatt többszörös díjazottja a színházi szemlének, az idei évben azonban nem egy népszerű vígjátékkal, hanem Kosztolányi Dezső legszebb klasszikus regényének gyönyörű színpadi adaptációjával szerepelnek. Az Édes Anna Rusznyák Gábor átiratában és rendezésében elevenedik meg június 27-én a Városmajorban Mészöly Anna megható alakításában. A nagy magyar klasszikusok és nehezebb témájú előadások után a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata egy vérbő zenés vígjátékkal, Feydeau Osztrigás Micijével, valamint a székesfehérvári Vörösmarty Színház a Black Comedy című fergeteges vígjátékkal (rend. Mohácsi János) zárja a 2019-es versenyprogramot.

-sad9061.jpg

A Városmajori Színházi Szemle évről évre egyre nagyobb számú közönséget vonz a budai színpadra, és a nyáron is minőségi színházi előadásokra vágyó nézők, hanem a szakma számára is izgalmas fórumként van jelen az esemény, melyet a négytagú szakmai zsűri mellett közönségszavazás is kísér.

A 2019. évi Városmajori Színházi Szemle versenyprogramja:

Heltai Jenő: Tündérlaki lányok – Győri Nemzeti Színház (rendező: Forgács Péter)
Örkény István: Tóték – Szegedi Nemzeti Színház (rendező: Bezerédi Zoltán)
Kerekes – Barabás – Darvas – Gádor: Állami Áruház – Katona József Színház, Kecskemét (rendező: Benkó Bence és Fábián Péter)
Molnár Ferenc: Az üvegcipő – Jászai Mari Színház, Tatabánya (rendező: Czukor Balázs)
Arthur Miller: A salemi boszorkányok – Weörös Sándor Színház, Szombathely (rendező: Alföldi Róbert)
Kosztolányi Dezső: Édes Anna – Miskolci Nemzeti Színház (rendező: Rusznyák Gábor)
Georges Feydeau: Osztrigás Mici – Szabadkai Népszínház Magyar Társulata (rendező: László Sándor)
Peter Shaffer: Black Comedy – székesfehérvári Vörösmarty Színház (rendező: Mohácsi János) 

A Városmajori Színházi Szemlét 2019. június 14. és július 2. között rendezik meg a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A programot idén is szakmai zsűri kíséri figyelemmel, a közönség az interneten szavazhat a kedvenceire a www.szabadter.hu oldalon. A díjkiosztóra hagyományosan szeptember elején, a Budapesti Nyári Fesztivál záróeseményeként kerül sor. A közönség az interneten szavazhat a legjobb előadásról a www.szabadter.hu oldalon a Szemle indulása után.

További információk és jegyek: www.szabadter.hu

Fotók: Budapesti Nyári Fesztivál

Címkék: Programajánló