Pass Andrea drámájával kezdi az évadot a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata

Pass Andrea Újvilág című darabjával kezdi a 2019/2020-as évadot a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata. Az elsősorban középiskolásoknak szóló darab egy szkinhedtársaságba keveredett lakótelepi 16 éves lányról szól. A próbákat szeptember 2-án kezdték, bemutató október elején, az előadást maga a szerző rendezi. 

thumbnail1.jpg

A történet főszereplője, Kata, a 16 éves lázadó kamasz, aki szülei válását követően a korábbi gazdag környezetből egy lakótelepre kerül, ahol számára ellenséges fiatalok élnek. Kiderül, hogy az eleinte ijesztő srácok bármikor bármiben segítenek a családfő nélkül maradt anyának és lányának. Kata új barátain keresztül olyan szélsőséges eszmékkel találkozik, amiket képes szembeállítani szülei szabadelvű nevelési módszereivel és azok kudarcával. A sorsában rokon, érzelmileg sebzett három fiatal egymásra talál. Együtt növesztik fékezhetetlen haraggá sérelmeiket, és keresik azok irracionális célpontjait. A harc az ellenség ellen egyre durvább eszközöket követel, amit úgy tűnik, már a szülők sem képesek megállítani. Az előadás olyan fontos kérdést is feszeget, mint a múlt eltagadása, amit a történetben a felnőttek képviselnek. A cselekmény 1999-ben játszódik, abban az időszakban, amikor az előadás célközönsége, a középiskolás diákok születtek.

„Mint minden történetem, sok valós élményből tevődik össze, beleértve a kamaszkoromat is. Mégsem a saját sztorimból, hanem Popper Péter egyik történetéből indultam ki. Popper egy dokumentumfilmben mesél el egy közhelyes, mégis a magyar társadalomra jellemző családi történetet. Azóta számos hasonló esetről olvastam, és úgy éreztem, ez a jelenség, a múlt feldolgozatlansága, eltagadása ezen a történeten keresztül szépen kibontható." – mondta Pass Andrea, a darab írója és rendezője a budapesti Jurányi Házban tartott 2015-ös ősbemutató kapcsán. – "Az előítéletes gondolkodás jelen van a társadalmunkban. Az is tény, hogy a fiatalok közül nagyon sokan azonosulnak a szélsőséges eszmékkel. Ezzel élesben találkozni egy iskolában, egy osztályközösségben rettenetesen ijesztő, és egyben nagyon elszomorító. Ezért is hoztuk létre az előadást.” 

thumbnail3.jpg

Az Újvilág főszerepét Greguss Lilla játssza, aki vendégművészként csatlakozik a társulathoz. A további szerepekben G. Erdélyi Hermina, Nyári Ákos, Baráth Attila és Pálfi Ervin látható. A díszletet és a jelmezeket Bobor Ágnes tervezi (asszisztens: Pesitz Mónika), dramaturg Bretyánszki B. Rozi

Bemutató: 2019. október 5.

Fotók: Szabadkai Népszínház Magyar Társulata