Színház az egész...

2019.sze.18.
Írta: Flaisz János 2 komment

Pinokkió története a XXI. században éled újjá

Szeptember 28-án tartják a Magyar Színház új bemutatójának, Deres Péter-Vidovszky György: PIN:okkio című előadásának a premierjét. A Carlo Collodi világhírű gyermekregényén alapuló, a történetet a mai korba áthelyező produkciót Vidovszky György rendezi.

pin-_okkio20190613-17.jpg

Tovább

Négy új bemutatóval készül a Centrál Színház

Október 3-án Básti Juli és Stohl András párosának Love letters előadása nyitja a Centrál Színház 2019/2020-as évad bemutatóinak sorát. Az egész éven átívelő, rendhagyó felolvasó est-sorozat különlegessége, hogy minden előadást más páros ad elő, így mindegyik egyszeri lesz és megismételhetetlen! Novemberben Ujj Mészáros Károly rendezésében a Mi történt Vegasban című előadás kerül színpadra Balsai Mónival, László Zsolttal és Rada Bálinttal. Decemberben a nevettetés nagymestere, Neil Simon-Burt Bacharach Legénylakás című zenés vígjátékát tűzi műsorra a színház Puskás Tamás rendezésében, míg márciusban Básti Julit és Borbély Alexandrát láthatja majd egyetlen szerep megformálóiként a közönség Tracy Letts - az Augusztus Oklahomában szerzőjének - legújabb darabjában, a Mary Page Marlowe/Egy élet című előadásban. A társulat új tagja Fehér Tibor.

love_letters_2.jpg

Tovább

Csárdáskirálynő (Budapesti Operettszínház, 2019)

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon nyáron bemutatkozó, Vidnyánszky Attila rendezte Csárdáskirálynő pár nappal ezelőtt debütált kőszínházban. Kálmán Imre legnépszerűbb operettjével nyitotta idei évadát a Budapesti Operettszínház.

70142156_2787223781299638_2497763468216631296_n.jpg

Tovább

"A színháznak csak egy gondolatot kell elindítania a fejekben" - Interjú Cseh Dávid Péterrel

Cseh Dávid Péter még csak 23 éves, de már olyan szerepeket tudhat a háta mögött, mint A Notre Dame-i toronyőr Quasimodója, a Lady Budapest Péterje, az Abigél Kőnig tanár ura vagy éppen a Rómeó és Júlia Parisa. Ez utóbbi musicalben szeptember 14-én új szerepben mutatkozik be, a három jó barát egyikét, Mercutiót alakítja majd a Papp László Sportarénában. Emellett az ő fordításában mutatták be májusban az Izgass fel! című thriller-musicalt, melynek egyik főszerepét is játssza, de az idei évadban két másik zenés darabhoz is ír magyar szöveget. Dáviddal, aki saját bevallása szerint fanatikusa a Broadway-musicaleknek a Rómeó és Júlia próbája közben beszélgettem hivatásról, zenés színházról, jövőbeni tervekről és arról a bizonyos thriller-musicalről.

60390914_2167634816623066_2089241353140568064_n.jpg

Tovább

Hét új bemutatónak ad otthon a Radnóti Tesla Labor

A Radnóti Színház a szomszédos társasház felújítása okán a tavalyi évadtól kezdve arra kényszerült, hogy előadásait mintegy hét játszóhelyen mutassa be (azok a darabok, amelyek díszlete nem fért el a leszűkített színpadon, más színházakba költöztek ideiglenesen). Tavaly a Tesla Loftban debütált a Gloria, Hajdu Szabolcs rendezésében, az idei évadban pedig három új bemutatót is oda tűztek ki. Azonban nem csak a Radnóti Színház előadásaival, hanem más, független színházi csoportok bemutatóival is találkozhatunk a – mostantól – Radnóti Tesla Labor néven futó intézményben.

unnamed_1.jpg

Tovább

Új beállókkal tér vissza A Szépség és a Szörnyeteg a Budapesti Operettszínházba

Szeptemberben visszatér a Budapesti Operettszínházba az egyik legnépszerűbb Disney-musical, A Szépség és a Szörnyeteg. Az örömet csak fokozza, hogy alig pár nappal a bemutatót követően tartják a Böhm György által rendezett produkció 1000. előadását!

70083204_2792708707417812_24189307350679552_n.jpg

Tovább

Pass Andrea drámájával kezdi az évadot a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata

Pass Andrea Újvilág című darabjával kezdi a 2019/2020-as évadot a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata. Az elsősorban középiskolásoknak szóló darab egy szkinhedtársaságba keveredett lakótelepi 16 éves lányról szól. A próbákat szeptember 2-án kezdték, bemutató október elején, az előadást maga a szerző rendezi. 

thumbnail1.jpg

Tovább

5+1, avagy ezeket a programokat ne hagyd ki a Színházak Éjszakáján!

Szeptember 9-étől lehet regisztrálni a Színházak Éjszakája programjaira. Mivel az esetek többségében erősen korlátozott a létszám, a nézőknek igyekezniük kell, ha biztosan szeretnének ott lenni a kedvenc színházuk által szervezett eseményeken. Az 5+1 sorozat legújabb cikkében több mint 200 program közül szemezgettem én is, ezeket különösen ajánlom mindenki figyelmébe. (Természetesen, tessék megnézni a teljes kínálatot, mert ez a válogatás, a címből kiindulva szigorúan 6 programra korlátozódik!)

szinhazak_ejszakaja_2019.jpg

Tovább

Az AKIK MARADTAK a hivatalos magyar nevezés az Oscarra

Az Oscar-díjra nevező bizottság döntése értelmében Magyarországot a 2019. évi „nemzetközi film” kategóriában Tóth Barnabás AKIK MARADTAK című filmje képviseli a versenyben. Tóth Barnabás szinkrontolmácsokról szóló SUSOTÁZS című rövidfilm vígjátéka tavaly felkerült a 10 legjobb előszereplős alkotás közé az Oscar szűkített listájára.

ketten_1.jpg

Tovább

Ősbemutatóval nyitja jubileumi évadját a Proton Színház

A Mundruczó Kornél művészeti vezetésével működő virtuális társulati tagokból álló független Proton Színház az elmúlt 10 évben a magyarországi előadások mellett több mind 100 vendégszereplést tudhat maga mögött. A jubileumi évadban újra műsorra tűzik repertoárjuk összes darabját. Elsőként a színház alapító előadása, a Frankenstein-terv lesz látható szeptember 21-én és 22-én, a teátrum állandó magyar partnere, a Trafó Kortárs Művészetek Háza egy külsős helyszínén a Színházak Éjszakáján.

evolution_probenfotos_heinrich_brinkmo_ller-becker_ruhrtriennale2019_web.jpg

Tovább