5+1, avagy ezeket az előadásokat lesz érdemes megnézni ősszel

Véget ért a nyár, és vele együtt lassan a szép időnek, a szabadságoknak és a pihenésnek is vége. Azonban az ősz nem csak a munkába való visszarázódást hozza magával, hanem az új színházi évad kezdetét is. A legtöbb teátrum már nagy erőkkel készül a legújabb bemutatókra, és megvallom, most számomra is roppant nehéz volt összeállítanom a 5+1 sorozat legfrissebb bejegyzését, hiszen több tucat, izgalmasabbnál izgalmasabb premier vár ránk az elkövetkezendő három hónapban!

baby_jane_hatszin_1.jpg

1. Henry Farrell: Mi történt Baby Jane-nel? (Delta Produkció/Hatszín Teátrum, bemutató: 2019. szeptember 21.)

A Színházak Éjszakája estéjén mutatják be a Hatszín Teátrumban Alföldi Róbert legújabb rendezését, a Mi történt Baby Jane-nel? című pszicho-thrillert. Az egykori gyereksztár, Baby Jane és húga, Blanche összezártan él egy házban, ahová rajtuk kívül csak a házvezetőnő jár be. Blanche, aki nagy színésznőként elhomályosította Baby Jane sikereit, ám egy baleset óta tolószékben tölti napjait, megadó szelídséggel tűri infantilis testvére egyre gonoszabb tréfáit. Mi a titok, ami összeláncolja őket? Kinek a bűnéért vezekelnek mindketten? Henry Farrel 1960-ban írt regényéből két évvel később Robert Aldrich készített nagy sikerű mozifilmet, Bette Davis és Joan Crawford főszereplésével. Erre az előadásra azért is vagyok különösen kíváncsi, mert a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata által bemutatott verzió a tavalyi évad legjobb színházi élményévé vált, jelen esetben pedig Alföldi, valamint a két főszereplő, Hernádi Judit és Kiss Mari személye már önmagában garancia egy minőségi produkcióra.

67350114_2503106636400603_1493233337089654784_n.jpg

2. Juhász Levente - Szente Vajk - Galambos Attila: Macskafogó (József Attila Színház, bemutató: 2019. szeptember 28.)

A József Attila Színház idén a filmek évadját hirdette meg, hiszen a legtöbb bemutatójuk a vásznon is nagy sikerrel debütált korábban. A 2019/2020-as szezont rögtön egy igazi magyar klasszikussal, Nepp József és Ternovszky Béla rajzfilmjének zenés színpadi adaptációjával kezdik. A 1986-ban bemutatott Macskafogó a magyar animációs filmgyártá egyik kiemelkedő alkotása, amelyre nem csak az idősebb generáció emlékszik vissza szívesen, hanem a fiatalabb korosztályt is képes magával ragadni. Az új bemutató alkotói, Juhász Levente, Szente Vajk és Galambos Attila a tavalyi A beszélő köntössel már bizonyították, hogy remekül tudnak együtt dolgozni, utóbbi kettő pedig nem egy klasszikust adaptált már színpadra nagy sikerrel. Nick Grabowskit Puskás Péter, Fritz Teufelt Makranczi Zalán, Safraneket Szerednyey Béla, Lusta Dicket Feke Pál alakítja, mellettük feltűnnek a színház vezető színészei is, többek között Fehér Anna, Quintus Konrád, Fila Balázs, Blazsovszky Ákos és Chajnóczki Balázs. Az előadás rendezője Szente Vajk.

1567322333454.jpg

3. Albert Ramsdell Gurney: Love Letters (Centrál Színház, bemutató: 2019. október 3.)

A Love Letters (Szerelmes levelek) különös színmű: egy férfi és egy nő öt évtizedet felölelő levelezése. Melissa és Andy naiv kisgyerekként kezdenek levelezésbe, és bár az évek, évtizedek egyre telnek, ők nem hagynak fel ezzel a szokásukkal: írnak, írnak, írnak – örömről, bánatról, szerelemről, életről, halálról. Habár a darabot korábban már bemutatták hazánkban, de a Centrál Színház előadása az első, ahol mű a szerző, A. R. Gurney eredeti szándékai szerint szólal meg: a leveleket minden este más-más színészpáros olvassa fel, így minden alkalom egyszeri és megismételhetetlen lesz. A darabot először október 3-án láthatja a közönség, ekkor Básti Juli és Stohl András lép színpadra. Október 13-án Tompos Kátya és Alföldi Róbert, 18-án pedig Balsai Móni és Lengyel Tamás gondoskodik a szórakozásról. Az előadássorozat rendezője a teátrum igazgatója, Puskás Tamás.

img_20190901_091627.jpg

4. Feridun Zaimoğlu - Günter Senkel - Luk Perceval: Molière – The Passion (Radnóti Színház, bemutató: 2019. október 18.)

A Radnóti Színház bemutatóit az én részemről mindig hatalmas várakozás előzi meg, különösen igaz ez a mostani évadra, hiszen a teátrum új bemutatóinak többsége magyarországi ősbemutató lesz.  A szezont Hegymegi Máté rendezése nyitja, aki Feridun Zaimoğlu, Günter Senkel és Luk Perceval drámáját, a Molière – The Passiont viszi színre. A darab 2007-ben, a Salzburgi Fesztiválon debütált, a történet a francia szerző négy nagy komédiáját (A mizantróp, Don Juan, Tartuffe és A fösvény) szövi egybe, a főszerepet pedig egyetlen színész (Pál András) játssza mindegyik drámában, így ábrázolva az emberi életutat. A négy figura egy férfi életének négy életszakaszát jeleníti meg, és a dráma azt meséli el, hogy hogyan válik a szerelmi kínok között vergődő Alceste cinikus Don Juan-ná, majd lesz belőle álszent Tartuffe, aki miután meggazdagodott, vagyonát féltő, öreg Harpagonként várja a halált. A szereplők átfedik egymást, új helyzetekben találkoznak egymással, átalakulásokon mennek keresztül. A további szerepeket Gazsó György, Kovács Adél, Lengyel Benjámin e.h., Porogi Ádám, Rusznák András, Schneider Zoltán, Sodró Eliza és Vilmányi Benett játsszák.

lovas_rozi_csillagkepek.jpg

5. Nick Payne: Csillagképek (Radnóti Színház / Radnóti Tesla Labor, bemutató: 2019. október 20.)

Két nappal később, szintén magyarországi ősbemutatóként érkezik Nick Payne angol szerző Csillagképek című kétszereplős műve. A darab látható volt már magyar nyelven, de csupán határon túli társulatok előadásaként. A dráma a szabad akaratról, a barátságról, a szerelemről és a mézről mesél majd. Marianne egyetemi fizikus, Roland egyszerű méhész, egy kerti partin ismerkednek meg egymással. Az első találkozásuk azonban nem alakul fényesen, de szerencsére mindig van egy második esély. Aztán egy harmadik, egy negyedik… A 2012-ben, Londonban debütált művet itthon a fiatal alkotó, Szilágyi Bálint rendezi, a látványért a Budapest Bábszínház művésze, Márkus Sándor felel, ők ketten korábban a SzínArany című előadás kapcsán dolgoztak már együtt. Marianne-t Lovas Rozi, Rolandot Brasch Bence játssza.

1567321083291.jpg

+1. Jeremy Kareken - David Murell - Gordon Farell: Mi történt Vegasban (Centrál Színház, bemutató: 2019. november)

A helyszín: Centrál Színház. Szereplők: Balsai Móni, László Zsolt, Rada Bálint. Rendező: Ujj Mészáros Károly. Talán ennyi is elég lenne, hogy most azonnal jegyet váltsunk erre az előadásra (igaz, egyelőre csak képzeletben, mert a novemberi előadásokra a jegyértékesítés még nem kezdődött meg). Ugyanakkor maga a történet is érdekesnek tűnik: adott egy világklasszis író, aki hosszú évek után egy zseniális oknyomozó írásművel jelentkezik, amit egy elit magazin azonnal meg is akar jelentetni. Adott egy igyekvő, pályakezdő újságíró, aki azt a feladatot kapja, hogy ellenőrizze a szövegben lévő összes adatot. És adott egy főszerkesztőnő, akinek el kell döntenie, mi a mű sorsa - mivel a cikkben egyre több tényről derül ki, hogy nem felel meg a valóságnak. Hármuk izgalmas, gondolatébresztő és humoros összecsapását követhetjük végig egy Las Vegasi éjszakán néhány órával a leadás előtt. A Mi történt Vegasban szintén magyarországi ősbemutató lesz, sőt egy igazán friss darabé, hiszen John D’Agata és Jim Fingal 2012-es regénye alapján készült színpadi változat 2018-ban debütált a Broadwayn.

Fotók: Szokodi Bea, József Attila Színház, Radnóti Színház (fotós: Dömölky Dániel), Centrál Színház