Ősbemutatóval nyitja jubileumi évadját a Proton Színház

A Mundruczó Kornél művészeti vezetésével működő virtuális társulati tagokból álló független Proton Színház az elmúlt 10 évben a magyarországi előadások mellett több mind 100 vendégszereplést tudhat maga mögött. A jubileumi évadban újra műsorra tűzik repertoárjuk összes darabját. Elsőként a színház alapító előadása, a Frankenstein-terv lesz látható szeptember 21-én és 22-én, a teátrum állandó magyar partnere, a Trafó Kortárs Művészetek Háza egy külsős helyszínén a Színházak Éjszakáján.

evolution_probenfotos_heinrich_brinkmo_ller-becker_ruhrtriennale2019_web.jpg

A legtöbbet turnézó magyar társulat továbbra sem hiányozhat a nemzetközi palettáról: a tavalyi Medúza tutaja után idén újra a Ruhrtriennálén szerepelnek. A Ligeti György Requiem című művére épülő Evolúció egy család három generációjának történetét mutatja be. A requiem klasszikus formájából a komponista csak azokat a részeket választotta, amelyek a gyász és a harag felé fordulnak. Mundruczó Kornél rendezésében az ismétlődés témáját járja körbe. Sören Kierkegaard-hoz hasonlóan ezt nem emlékezésként fogja fel, hanem olyan előre irányuló gondolkodásként, amely a múlttal foglalkozik, de mégis mindhárom idősík fókuszba kerül: múlt, jelen és jövő.

A Proton Színház csapatával készülő ősbemutató a koncert és a színház mezsgyéjén mozog. A komolyzenei részért Steven Sloane karmester felel, ő vezényli majd a Lett Állami Kórust és a Bochumi Szimfónikusokat. A stábban ott vannak Mundruczó állandó alkotótársai a színpadon – Monori Lili, Láng Annamária, Katona László, Rába Roland, illetve első alkalommal a norvég Harald Kolaas –, valamint szerzőként Wéber Kata, dramaturgként Boronkay Soma, díszlettervezőként Monika Pormale, aki Domán Melindával közösen a jelmezekért is felel, fénytervezőként pedig Felice Ross. Az előadás producere Büki Dóra, produkciós vezetője Csató Zsófia, műszaki vezetője Éltető András.

Az Evolúció hat alkalommal lesz látható a Ruhrtriennálén szeptember 5. és 14. között. Az egykor szénbányászatáról és vasgyárairól híres Ruhr-vidéken létrejött fesztivál gondolata 1999-ben született meg: a különleges helyszínként szolgáló ipari épületekben zene, tánc, színház és képzőművészet várja a Ruhrtriennálé látogatóit. Világpremierek és bemutatók adják a rendezvény esszenciáját és teszik egyedülállóvá az idén augusztus 21. és szeptember 29. között megrendezett eseménysorozatot. A Ruhrtriennálé művészeti vezetője 2018-tól három évig Stefanie Carp, aki dramaturgiai munkái mellett 2008 és 2013 között a Bécsi Ünnepi Hetek színházi programjának igazgatója volt.

Fotó: Heinrich Brinkmöller-Becker / Ruhrtriennale