Új beállókkal tér vissza A Szépség és a Szörnyeteg a Budapesti Operettszínházba

Szeptemberben visszatér a Budapesti Operettszínházba az egyik legnépszerűbb Disney-musical, A Szépség és a Szörnyeteg. Az örömet csak fokozza, hogy alig pár nappal a bemutatót követően tartják a Böhm György által rendezett produkció 1000. előadását!

70083204_2792708707417812_24189307350679552_n.jpg

A Szépség és a Szörnyeteg egyike a Disney legsikeresebb, legelbűvölőbb és legmeghatóbb meséjének, amely megmutatja, hogyan lássuk meg a szépet és a jót a zord, csúf külső mögött. Az 1991-ben készült, a stúdió 30. egész estés rajzfilmje volt az első animációs film, amelyet a „legjobb film” kategóriában Oscar-díjra jelöltek. Végül a nevezését nem tudta díjra váltani, de Alan Menken, a zeneszerző hazavihette az aranyszobrot a „legjobb eredeti filmzenéért”, valamint a „legjobb eredeti filmdalért” („Beauty and the Beast”). (Érdekesség, hogy emellett további két dalt – „Be Our Guest”, „Belle” – is jelöltek a díjra.) Az alkotás a Golden Globe-on jóval sikeresebb volt: a „legjobb vígjáték vagy musical”, a „legjobb eredeti filmzene” és a „legjobb eredeti filmdal” díját is hazavihette.

A filmből nem sokkal később, egészen pontosan 1994-ben Broadway-musical is készült, amely több mint 5600 előadást élt meg. Alan Menken és alkotótársai, Howard Ashman és Tim Rice dalszövegírók újabb dalokkal egészítették ki a történetet: így született meg végül a "If I Can't Love Her", a Szörnyeteg – aki a filmben egyébként nem énekel – nagyszólója az első felvonás fináléjában, vagy a "Human Again", amely utólag, a rajzfilm 2002-es extra változatában is helyet kapott. Az 1994-es színpadi változat úttörő volt a Disney-musicalek történetében, ennek sikerén felbuzdulva vitték színre később többek között Az Oroszlánkirályt, a Tarzant, A kis hableányt, az Aladdint vagy éppen A Notre Dame-i toronyőrt.

edv_5404.jpg

A musical végül 2005-ben hazánkban is bemutatkozott, közel egy évtizeden keresztül élvezhették kicsik és nagyon a varázslatos történetet. Böhm György rendezése és a Budapesti Operettszínház csapata azonban nem csak itthon, hanem Németországban is sikereket ért: a Disney egyedülálló módon ennek a társulatnak engedélyezte Európában az előadást, turné keretén belül. (A 2017-es filmváltozat miatt egy ideig nem játszhatták a színházak a musicalt.) Most azonban ismét visszatér Budapestre Belle, a Szörnyeteg, Gaston, Lefou, a kastély tárgyakká varázsolt személyzetével együtt, ősztől pedig ismét a csapat ismét útra kel, hogy újból elbűvölje a német közönséget. De előtte itthon még egy ünnepség is vár ránk: szeptember 20-án a musical átlépi a bűvös 1000. előadásszámot, ezzel pedig az olyan népszerű zenés darabok táborához csatlakozhat, mint a Macskák, A Padlás vagy A dzsungel könyve.

Kicsik és nagyok kedvence Böhm György rendezésében bújik új köntösbe (a szövegkönyv új fordítót kapott Orbán János Dénes személyében), olyan sztárokkal a szereposztásban, mint például Polyák LillaVágó ZsuzsiSerbán AttilaCsuha Lajos, Földes Tamás vagy Nádasi Veronika. Ám a régi nagy kedvencek mellett a jól ismert szerepekben új beállókat is köszönthetünk: így Borbély Richárd Szörnyetegként, a társulathoz frissen csatlakozó Széles Flóra pedig Belle-ként debütál. Czuczor Dávid, a Lehár-énekverseny díjazottja duplázik, hiszen Monsieur Kanóc és Gaston szerepében is bemutatkozik, Sütő András Lefou, Peller Károly Ketyegi, Vásári Mónika pedig Madame de la Nagy Böhöm jelmezébe bújik. (A teljes szereposztás itt olvasható.)