Embertől emberig - Hála Gála a Budapesti Operettszínházban

Május 28-án és 29-én a legkedveltebb operett- és musicalslágerekkel, valamint különleges táncprodukciókkal várta a nézőket Budapesti Operettszínház. Pénteken a rendvédelmi és honvédelmi, szombaton az egészségügyi dolgozók tekinthették meg az ingyenes koncertet a nagyszínpadon, a színház ezzel fejezte ki köszönetét és tiszteletét azért a példátlan küzdelemért, melyben az utóbbi hónapokban szolgálták társadalmunkat a koronavírus-járvány nehéz időszakában.

lg-hala_gala_masodik_nap9.jpg

Az estet Janza Kata, Szulák Andrea és Füredi Nikolett triója indította, a három művésznő az Úgy szeretném meghálálni című dalt adták elő. Ezt követően az est házigazdái - Homonnay Zsolt és Peller Anna - köszöntötte a nézőket, majd színpadra szólították Kiss-B. Atillát, a színház főigazgatóját, aki az országos tisztifőorvossal, Müller Cecíliával együtt lépett a deszkákra. Müller Cecília elmondta, hogy bár a rend- és honvédelmi, valamint az egészségügyi dolgozóknak is roppant megterhelő volt az elmúlt fél-egy év, a művészeknek még nehezebb lehetett, hogy nem tudtak dolgozni. Kiss-B. kiemelte, hogy bár ebben az évadban sem tétlenkedtek (az énekeseknek kondícióban kellett tartani magukat, valamint több előadásukat is rögzítették és streamelték), mindannyiuknak hiányzott már, hogy közönség előtt is fellépjenek, hogy újra hallják a tapsot. Azt is elárulta, hogy a több mint 60 szólista, a táncművészek, az énekkar, zenekar és a teljes háttérstáb minden egyes tagja önkéntesen és díjazás nélkül vállalta a közreműködést abban a reményben, hogy így eljut köszönetnyilvánításuk azokhoz, akik oly sokat tettek a védelmükért. Elhangzott az is, hogy a Gála különlegessége, hogy több olyan dal is hallható lesz, ami az Operettszínház színpadán nem, vagy legalábbis ebben a formációban nem hangzott még el. 

lg-hala_gala_masodik_nap8.jpg

Az első felvonásban az operetté volt a főszerep. Lévay Enikő és Kiss Diána Lehár Ferenc Giudittájából az Olyan forró ajkamról a csók című slágerrel nyitotta meg a blokkot. Kacsoh Pongrác János vitézéből (amelyet 2019-ben mutattak be a színházban), György Rózsa Sándor és Homonnay Zsolt Jancsi belépőjét, Lukács Anita és Zábrádi Annamária pedig a Francia királylány szólóját adta elő. Ezt két különleges produkció követte: a teátrum énekkara a capella előadásában hallhattuk a Java Jive-tól az I Love Coffee, I Love Tea című számot, majd Kozmér Alexandra és Simon István a Hattyúk tava balett egyik pas de deux-jét mutatta be. 

lg-hala_gala_masodik_nap11.jpg

Az első szubrett-táncos komikus produkciót (Én teve... a Mária főhadnagyból) Bojtos Luca és Dénes Viktor interpretálásában láthattuk-hallhattuk, majd A víg özvegyből Danilo belépőjét Virágh József énekelte el, aki 50 éve tagja a színház társulatának. Ugyanebből az operettből az Ajk az ajkon című duettet Süle Dalma és Vadász Zsolt adta elő. A teátrum egyik korábbi nagy sikeréből, a több mint 150 előadást megélt Csókos asszonyból is elhangzott két sláger: a Tapsnótát Bordás Barbara, Dancs Annamari, Kékkovács Mara és Lévai Enikő, valamint az énekkar, az Éjjel az omnibusz tetején-t pedig Drahos Evelin és Imre Roland énekelte. 

lg-hala_gala_masodik_nap22.jpg

Az egyik legismertebb operett, a Csárdáskirálynőből a Lyányok, a lyánok angyalok...-at Dénes Viktor és Kerényi Miklós Máté énekelte és táncolta a balettkar hölgytagjaival együtt, majd az Emlék-duettet Vadász Zsolt és Kiss Diána adta elő. (Ez utóbbi az est egyik legerőteljesebb produkciója volt, hatalmas energiával és szenvedéllyel volt tele.) A Luxemburg grófja Polkatáncosát Vásári Mónika és Dézsy Szabó Gábor énekelte, ezt egy újabb különleges előadás követte: Hacsaturján Kardtáncát láthattuk a balettkar előadásában (koreográfia: Apáti Bence és Lénárt Gábor). A 18 éve töretlen sikerrel futó Mágnás Miska operettből a Csincsalavért Oláh Barbara, Nagy Lóránt és Oláh Tibor adta elő. 

lg-hala_gala_masodik_nap30.jpg

A felvonás vége felé közeledve újabb különlegességgel szolgáltak a nézőnek: két szám erejéig "generációk találkozásának" lehettünk tanúi. A Marica grófnőből a Szép város, Kolozsvárt Zsadon Andrea és Szolnoki Tibor, valamint Kékkovács Mara és Kiss Zoltán énekelte, míg a Messze a nagy erdőt (Lehár: Cigányszerelem) Frankó Tünde és Lukács Anita adta elő. A fináléban az összes szólista színpadra lépett, tőlük a Csárdáskirálynőből a Jaj, mamám (Húzzad csak kivilágos virradatig) című slágert hallhattuk.

lg-hala_gala_masodik_nap35.jpg

A gálaest musicalblokkját a Vámpírok bálja főslágere vezette fel: a Teljes a sötétet Kardffy Aisha és Langer Soma adta elő. Különlegességekben itt sem volt hiány: ennek első állomása Papadimitriu Athina volt, aki egy latin dalt, az Historia de un amort énekelte, őt Kutik Rezső kísérte gitáron.

lg-hala_gala_masodik_nap39.jpg

Ezt kővetően a műsorvezető páros bejelentette, hogy a jövő évadban műsorra tűzik Wildhorn egyik legismertebb musicaljét, a Jekyll és Hyde-ot. Ennek előfutáraként két dalt is hallhattunk: a Férfi kellt Nádasi Veronika, Dancs Annamari és Faragó Alexandra, valamint a Musical Együttes, az Eljött az órát Pesák Ádám, Serbán Attila és Miklós Attila előadásában. A nyáron a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, ősszel kőszínházban is bemutatásra kerülő Hegedűs a háztetőn musicalből (amelynek előbemutatóját június végén tartják) csendült fel két ismert sláger: A Férjecskét Jenes Kitti, Kardffy Aisha és Pacskó Dóra, valamint a hazai ősbemutató két szereplője, Vásári Mónika és Udvarias Katalin, a Ha én gazdag lennék...-et Faragó András, Földes Tamás és Dézsy Szabó Gábor énekelte.

lg-hala_gala_masodik_nap41.jpg

A következő - szintén rendhagyó - produkcióként egy francia sanzon hangzott el: a Sous le ciel de Paris-t Bálint Ádám és Bardóczy Attila énekelte, akiket harmonikán Berecz Péter kísért. Természetesen nem maradhatott ki a műsorból a 2005-ben bemutatott A Szépség és a Szörnyeteg musical sem: Belle dalát Füredi Nikolett, Jenes Kitti és Széles Flóra adta elő. Webber két ikonikus slágere is felcsendült az esten: a Macskákból az Éjfélt Nádasi Veronika és Siménfalvy Ágota, a Jézus Krisztus Szupersztárból a Gethesemanét Szomor György és Serbán Attila énekelte. A blokk lezárásaként a West Side Story Mambójára Lénárt Gábor készített koreográfiát, amelyet a Musical Együttes táncolt.

lg-hala_gala_masodik_nap52.jpg

Az est fináléjához közeledve visszatértünk egy dal erejéig A Szépség és a Szörnyeteghez: a Nincs szépség a földön-t Homonnay Zsolt és Szentmártoni Norman énekelte. Ezt követően egy régi nagy klasszikus dallamai csendültek fel újból a színpadon: a Mozart! című musicalból a Zeng a nagy világot Nádasi Veronikától és Füredi Nikolettől (a Musical Együttessel kiegészülve), a Zene az vagyok én-t Mészáros Árpád Zsolttól és Serbán Attilától hallhattuk. A gála zárószáma a La Mancha lovagja Álom-dala volt, amelyet Nagy Lóránt és Homonnay Zsolt énekelt, hozzájuk csatlakoztak a szólisták, a Musical Együttes, az Énekkar, valamint a Balettkar.

lg-hala_gala_masodik_nap62.jpg

A Bori Tamás által rendezett gála legnagyobb erénye mégsem az volt, hogy olyan produkcióknak lehettünk tanúi, amelyeket ilyen formában valószínűleg többször nem lesz alkalmunk, hanem az, hogy a közönség és a művészek újból találkozhatott egymással. Nekem nézőként is jóleső érzés volt látni-hallani a vas-, majd a gála végén az állótapsot, így csak elképzelni tudom, milyen euforisztikus érzés lehetett ugyanez a színészeknek, táncosoknak, zenészeknek (a zenekart Pfeiffer Gyula, a teátrum főzeneigazgatója vezényelte). Reméljük, innentől kezdve már megszakítások nélkül zenghet a vastaps a színházak falain belül.

Fotók: Várady Nikolett / Budapesti Operettszínház