"Boldogan is tudnánk egymás mellett élni" - Villáminterjú Dézsy Szabó Gáborral

Június 25-én és 26-án mutatják be a méltán világhírű Hegedűs a háztetőn című musicalt a Budapesti Operettszínházban. Ebből az alkalomból a héten villáminterjúkat olvashattok az előadás szereplőivel. Elsőként a főszereplőt, Tevjét alakító Dézsy Szabó Gábort kérdeztük.

dezsy_szabo_gabor.jpg

Mi az első emléke a Hegedűs a háztetőnről?

Először a Színház- és Filmművészeti Főiskolán találkoztam a darabbal, 1981-1982 körül, első- vagy másodéves lehettem. Mácsai Paliék osztálya mutatta be, mi akkor csak statisztáltunk benne. Mácsai Pál, Funtek Frigyes és Hirtling István alakították Tevjét.

A mostani előadásban viszont Ön alakítja Tevjét. Mesélne kicsit a karakterről?

Tevje – bár tudom, ez furcsán hangzik –, egy iszonyatosan egyszerű és összetett figura. Éli az egyszerű, ám mégis kemény életét, az öt lányával és a napi gondokkal. A bonyolultsága abban rejlik, hogy mindig mindent több szempontból vizsgál meg. Intelligens fickó, aki folyamatosan őrlődik a két oldal között, ettől válik igazán szimpatikussá és emberivé. Ebben hasonlítunk is: én még egy gyilkost sem tudok azonnal elítélni, érdekel, hogy mi volt az oka a cselekedetének. Amikor Tevje konfliktusba kerül a hagyományokkal és a lányai lázadásaival, ugyanebben a helyzetben találja magát: meg akarja érteni, hogy mi miért van. Eddig nem találkozott azzal, hogy valamit a szerelem dönthet el, vagy hogy a lányok választhatnak maguknak férjet házasságközvetítő nélkül. Nekünk ez ma már természetes, de az 1905-ös Anatevkában – ahol a történet játszódik –, elképzelhetetlen volt. Ezzel a kérdéssel szembesül Tevje is: mennyire lehet a hagyományt megtörni, engedni, hogy azok fellazuljanak, és mi az, amit már nem lehet, különben felborul az életünk. Azt hiszem, sokan így vagyunk ezzel: vannak otthonról hozott hagyományaink, életfelfogásunk, azon egy picit mindig lehet változtatni, de az alapokon nem.

Mivel ajánlaná a darabot a nézőknek?

Az egyik, hogy – a kisebb-nagyobb szüneteket leszámítva – közel másfél év után végre újból élőben nézhet minket a közönség. Én emiatt kicsit félek is, mert egy egyszerű nyári szünetet is nehezen élek meg, mindig úgy térek vissza a színházba ősszel, hogy vajon tudok-e még játszani. Most is ezt érzem, főleg, hogy egy ekkora volumenű előadással térünk vissza! (nevet) A másik ok, amiért ajánlani tudom, az Bozsik Yvette érzékeny rendezése. Fantasztikus táncbetéteket láthatnak majd a nézők, néhol autentikus, néhol modern, néhol groteszkbe áthajló mozdulatokkal. És természetesen a nagyszerű kollégák végett is érdemes lesz eljönni: a mostani bemutatón a másik szereposztásban Tevjét Földes Tamás alakítja, Goldét pedig Szulák Andrea és Kalocsai Zsuzsa. A fiatalokról - akiket felsorolni képtelenség lenne anélkül, hogy ne hagynék ki valakit –, nem is beszélve!

Ön szerint mi a történet legfontosabb üzenete?

Ez egy roppant szívszorító történet, amely a mai napig nem tudott veszíteni az aktualitásából. Arról szól - és itt most eltekinthetünk akár attól is, hogy oroszok és zsidók a szereplők –, hogy az emberek egymás közötti feszültsége, valamint a hatalom által szított gyűlölködés hogyan tudja megkeseríteni a mindennapi életet. Pedig boldogan is tudnánk egymás mellett élni.

Fotó: Budapesti Operettszínház