5+1, avagy ezeket az előadásokat lesz érdemes megnézni télen

Nyár végén készült már egy hasonló összeállítás az őszi premierekről, amit a statisztikák szerint sokan olvastatok, így következzen most a soron következő ajánló. A decembertől jövő év februárjáig tartó időszak bemutatói közül válogattam, az én érdeklődésemet a soron következő hat előadás keltette fel. És azt se felejtsük, el, hogy hamarosan itt a karácsony, nincs is szebb ajándék a színházjegynél!

web_kopf_new_18_bemutatok_kozmikus_magany2.jpg

Fábián Péter-Benkó Bence-Király Dániel: Aviorum - Kozmikus magány (Vígszínház - Házi Színpad, bemutató: 2018. december 5.)

k2 társulat fiatal alkotói által, a Vígszínház számára írt új darab történetéről viszonylag keveset tudni. A színház ajánlójából is csupán annyi derül ki, hogy zenével teli sci-fit várhatunk, amely a színház fiatal színművésze, Király Dániel rendezői debütálása is lesz egyben. Az előadáshoz kapcsolódóan létrejött egy színházakon és előadásokon átívelő science-fiction univerzum, Babits Mihály Elza pilóta vagy a tökéletes társadalom című írásából ihletődve Babits Theatrical Universe néven. Az Aviorum - Kozmikus magány ugyanis a k2 társulat által írt és a Miskolci Nemzeti Színházban bemutatott/bemutatásra kerülő sci-fi trilógia (Elza, vagy a világ vége; Emberek alkonya; Eklektikon 2048) előzménytörténete, így akinek elnyeri a tetszését az új kortárs magyar dráma, annak bizony többször is utaznia kell. A főbb szerepeket Szántó Balázs, Ember Márk, Csiby Gergely, Piti Emőke és Gilicze Márta játssza.

vesztegzar_notitle.jpg

Rejtő Jenő-Hamvai Kornél-Darvas Benedek-Varró Dániel: Vesztegzár a Grand Hotelben (József Attila Színház, bemutató: 2018. december 8.)

A József Attila Színház mindeddig kiesett a látókörömből, azonban az idén bemutatott Die Päpstin - A pápanő meggyőzött arról, hogy érdemes figyelemmel kísérni az ő előadásaikat is. A soron következő nagyszínpadi, zenés bemutatójuk alapjául Rejtő Jenő Vesztegzár a Grand Hotelben című regénye szolgál. A Hamvai Kornél által színpadra alkalmazott mű Darvas Benedek zenéjével és Varró Dániel dalszövegeivel egészül ki.  A Banánoxid nevű találmány vegyi képletének megszerzéséért folyó harc a bubópestis megbetegedés ügyrügyén vesztegzár alá helyezett nemzetközi közönséggel, a minden rendű és rangú szélhámossal zsúfolt Grand Hotelben zajlik. Miközben a bárzenekar – akárcsak a Titanicon tenné – megállás nélkül játssza a Lagonda bluest: “Monszun dúl Lagondán, / ne váltson jegyet ide momentán.” Szente Vajk nem először állít színpadra Rejtő-történetet, a Játékszínben látható A szőke ciklon után már Békéscsabán megrendezte egyszer a Vesztegzár a Grand Hotelben-t, de a fővárosi közönség most először láthatja Szerednyey Béla, Vándor Éva, Előd Álmos, Kovalik Ágnes, Quintus Konrád, Szorcsik Viktóra és Zöld Csaba főszereplésével.

46505966_10155899077178359_3844873148788899840_n.jpg

William Shakespeare: Othello (Nemzeti Színház - Gobbi Hilda Színpad, bemutató: 2018. december 8.)

Hasonlóan a József Attila Színházhoz, a Nemzeti Színház repertoárjával is csak most kezdek ismerkedni. Alapból szeretem a Shakespeare-drámákat, így a soron következő bemutatók közül ez lett végül a befutó. Az Othello Shakespeare egyik legsérülékenyebb darabja, a közhelyek és teátrális fogások terepe. Erotikus thriller vagy szorongó történet a látszat hatalmáról, az emberi bizalom törékenységéről. Az aljasságról, a szenvedélyről, az ártatlanságról. A darab a maga korában is épített a közönségben bizsergő idegengyűlöletre, használta, kéjjel suttogta a feketékben rejlő elemi szexualitás, az állati kéjelgés képzetét. Othello, Velence fekete tábornoka éjjel titokban megszökteti és feleségül veszi a város egyik előkelő családjának egyetlen lányát, az „angyali” Desdemonát. A kirobbanó botrányt váratlan esemény odázza el – a török flotta százegynéhány hajóval megtámadja a velencei fennhatóság alatt álló Ciprus szigetét. Othellónak azonnal indulnia kell, útjára elkíséri egyéjszakás új asszonya is. A „világpolitika” talán megoldaná a családi drámát – ám van egy mellékszál: egy féltékenységből, sértett önérzetből, bosszúvágyból szőtt sátáni történet. Hadsegédje, Jago helyett a mór egy fiatal firenzei nemest, Cassiót lépteti elő hadnagyává – vérig sértve ezáltal korábbi hűséges hívét, bizalmasát, akit még Desdemona megszöktetésének tervébe is beavatott. E bosszú története a darab – három tragikus éjszaka. A Nemzeti Színház készülő előadása nem a féltékenység tragédiája lesz, hanem a sebzett bizalomé, a lelkünket megmérgező kételyeké. Kiss Csaba rendezésében a címszerepet Horváth Lajos Ottó alakítja, Jagóként Farkas Dénes, Desdemonaként Ács Eszter lép színpadra.

performance_cover_image_62.jpg

David-Lindsay Abaire: Tökéletlenek (Centrál Színház - Kisszínpad, bemutató: 2018. december 14.)

A Jó emberek című előadással itthon is ismertté vált David-Lindsay Abaire újabb darabjának főhőse Claire, aki minden reggel úgy ébred, hogy az agya minden információt törölt. Szerencsére minden reggel megérkezik a férje, és elmondja, hogy a narancslét nem szereti, de a kávét igen, hogy van egy tinédzser fiuk, illetve azt, hogy ezt a beszélgetést minden reggel megismétlik. Egy nap azonban, miután a férj távozik, egy símaszkos férfi bújik elő az ágy alól, és így szól: „Tyak femmi pánik! Megföktetlek innen!” A Tökéletlenek éjfekete humorú, fergeteges komédia, melyben semmi nem az, aminek látszik, senki nem az, akinek mondja magát, továbbá... „Kéfőbb lef idő mindent elmagyarávni. Moft tünéf!” Az előadás rendezője Szikszai Rémusz, a főbb szerepekben Pokorny Lia,  Rudolf Péter, Nagy-Kálózy Eszter, Schmied Zoltán, Botos Éva, Rada Bálint és Vári-Kovács Péter látható.

web_kopf_new_18_bemutatok_liliom2.jpg

Molnár Ferenc: Liliom (Vígszínház, bemutató: 2018. december 15.)

Molnár Ferenc az egyik, ha nem a legnagyobb klasszikus magyar drámaírók közé tartozik, kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy nincs olyan színház a fővárosban, amely ne mutatott volna be az elmúlt években egy-egy Molnár-darabot. A méltán világhírű drámaíró remekműve, a Liliom 110 éve hódítja meg a világ színpadait, és most végre ismét látható lesz Budapesten. Julika és Liliom szerelmének legendája megihlette a világ nagy művészeit. Orson Welles rádiójátékot, Fritz Lang filmet rendezett, Ingrid Bergman pedig eljátszotta Julikát. A Vígszínházban Csortos Gyula és Varsányi Irén vitték sikerre Molnár életművének egyik legkülönlegesebb alkotását. Legutóbb feledhetetlen Liliom volt Kaszás Attila és Julikája, Eszenyi Enikő. A szívszorító történet két főszereplője most Hajduk Károly és Szilágyi Csenge. Ficsurt Orosz Ákos, Marikát Waskovics Andrea, Hugót Zoltán Áron játssza. A magyar drámairodalom kiemelkedő alkotását ifj. Vidnyánszky Attila rendezi, akinek ez lesz az első nagyszínpadi bemutatkozása rendezőként.

web_3392.jpg

Székely Csaba: 10 (Radnóti Színház, bemutató: 2018. december 22.)

Egy kortárs, magyar darab ősbemutatója mindig nagy öröm, különösen, ha Székely Csabáról van szó. Habár Székely több drámáját is olvastam már, színpadon most először fogok találkozni az írásával. Emiatt nagy izgalommal és lelkesedéssel készülök én is a bemutatóra, annál is inkább, mert a Radnóti Színházban lesz látható, amely rövid idő alatt az egyik személyes kedvenc teátrumommá vált. Székely legújabb színdarabját a tízparancsolat ihlette: a 10 tíz magányos ember történetét meséli el úgy, hogy – akárcsak egy bűnügyi sorozatban –, fokozatosan bomlanak ki egymáshoz fűződő viszonyaik, lassan tárulnak fel egymás sorsát keresztező életútjaik. Mind a tízen megszegnek egy bibliai parancsolatot, elkövetnek valamilyen bűnt. De vajon mindenki bűnös, aki bűnt követ el? Az előadás rendezője Sebestyén Aba, a frissen a színházhoz szerződtetett Vilmányi Benett mellett pedig többek között olyan színészeket láthatunk, mint Pál András, Martinovics Dorina, Kováts Adél, Sodró Eliza, Lovas Rozi, László Zsolt és Schneider Zoltán.