5+1, avagy ezeket az előadásokat lesz érdemes megnézni nyáron

Az 5+1 sorozat első évének utolsó részéhez érkeztünk: az őszi, a téli és a tavaszi ajánlók után következzenek a nyári előadások. Egy évtizeddel ezelőtt mondhatni nagyítóval kellett keresni színházi programokat, mára azonban, hála a teátrumok hosszabb játszási metódusának, a szabadtéri programok egyre növekvő népszerűségének, szinte ugyanannyi lehetőségünk van az ezen a téren való kikapcsolódásra, mint az év bármely másik hónapjában. Ráadásul, a kőszínházak között is akad pár, akik az évad utolsó heteiben is készülnek új bemutatóval.

2019_nyar_babszinhaz_eder_vera.jpg

1. John Boyne – Gábor Sára: Szabadesés, avagy Barnaby Brocket kalandjai a felhőkön innen és túl (Budapest Bábszínház, bemutató: 2019. június 2.)

A naptár szerint számított nyár második napja hozza el az első premiert számunkra. A Budapest Bábszínház (amely teátrum az én személyes nagy kedvencem lett idén) előadása ezúttal a 10 éven felülieket célozza meg, így kiváló alkalom lehet színházlátogatásra a családok számára. A csíkos pizsamás fiút is jegyző John Boyne regényéből (magyarul Barnaby ​Brocket és a szörnyű dolog, ami vele megesett címmel jelent meg 2013-ban) Gábor Sára készített bábszínpadi adaptációt. Főhősünk, Barnaby Brocket születésétől fogva más, mint bárki a környezetében. A családja nem bírja elfogadni, egy ideig rejtegetik őt, de csakhamar lemondanak róla. Így kerül ki a nyolcéves fiú a nagyvilágba, ahol számtalan különös alakba ütközik – a szó szoros értelemben, mivel általában nekik repül –, akik szintén megszenvedték, hogy különlegesek. Barnaby utazása során végig ragaszkodik ahhoz, hogy hazatér. Ám kalandos útja végén, visszatérve a szülővárosába máshogy alakulnak a dolgok, mint ahogy azt elképzelte. Az előadás szereplői Barna Zsombor, Pallai Mara, Pájer Alma Virág, Szolár Tibor és Teszárek Csaba, rendezője Lázár Helga.

kasszasiker_fotomeszaroscsaba_braschb.jpg

2. Spáh Dávid – Ugrai István: Kasszassiker (Átrium, bemutató: 2019. június 17.)

Az Átrium Színház a 12 dühös ember és a Fehér nyuszi, vörös nyuszi bemutatóját követően – a tőlük megszokott módon – szintén egy premierrel zárja az évadot. A Kasszasiker azért is különleges előadás, mert a színház a kulturális TAO megszüntetése szülte bizonytalan helyzet ellenére vállalkozik a bemutatására. A történet szerint egy színház a bezárás szélére kerül: nem teljesítették a minisztérium által előírt kvótát. Így a túlélés érdekében muszáj tartani még egy bemutatót, amely ráadásul a kultúrpolitikai célokkal is összhangban van. A színészek nyári szünetet akarnak, a rendező végre egy komoly előadást szeretne csinálni, a minisztérium a kvótát, a polgármester a sikert várja, a kritikusok meg mindig mást. Így áll neki a társulat a nyár közepén színházat csinálni, miközben a rájuk küldött revizor már a záróleltárt készíti elő. Az igazi baj akkor kezdődik, amikor kiderül, hogy az idő híján emlékezetből választott kortárs darab mégsem igazán felel meg a céloknak. Az ősbemutató szövegkönyvét a rendező, Spáh Dávid, valamint a színház produkciós vezetője, Ugrai István készítette. A szereposztás pedig már önmagában is impozáns: Kovács Máté, Herczeg Adrienn, Gálvölgyi János, Péterfy Bori, Voith Ági, Bercsényi Péter, Hartai Petra, Brasch Bence és Varga Ádám lesz látható a színpadon.

2019_nyar_orlai_vadmez.jpg

3. Michael Frayn: Vadméz (Orlai Produkciós Iroda – Belvárosi Színház, bemutató: 2019. június 24.)

Az Orlai Produkciós Iroda – hasonlóan az Átriumhoz – szintén nehéz helyzetbe került a kulturális TAO megszüntetését követően, ám ennek ellenére a tervezett bemutatók közül mindegyik repertoárra került. Az évad utolsó előadása, Michael Frayn – a szerző neve a Függöny fel! kapcsán csenghet ismerősen – vígjátéka, a Vadméz. A Znamenák István rendezte történet helyszíne egy álmos falusi birtok Oroszországban, a 19. század végén, ahol mindenki kicsit többet iszik a normálisnál, az orvostól a nyugalmazott ezredesen át a birtok szép özvegyéig. De mindenki szerelmes valakibe, mert nyár van. Természetesen minden félresiklott egzisztencia a szép özvegybe. Ő meg természetesen az egyetlen épkézláb férfiba a környéken, aki járt egyetemre, szellemességben verhetetlen, és még jóképű is. De a szép özvegyen kívül az összes többi női szereplő is a falusi Don Juan után epekedik, a feleségével együtt legalább négyen. Mert hogy szívtiprónk nős, és kábé olyan határozottan tud döntést hozni, mint egy óvodás a cukorkaboltban - csak hogy minden meglegyen a már-már bohózati kalamajkához. Mindenki menekül és üldöz egyszerre, egymást érik a kínosan komikus helyzetek. A főbb szerepeket Ötvös András, László Lili, Mészáros Máté, Ullmann Mónika, Radnay Csilla és Nagy Dániel Viktor alakítja.

2019_nyar_csardaskiralyno.jpg

4. Kálmán Imre: Csárdáskirálynő (Budapesti Operettszínház – Margitszigeti Szabadtéri Színpad, bemutató: 2019. július 12-13.)

Az operett, amit senkinek nem kell bemutatni. Kálmán Imre legismertebb műve egy év szünet után, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatójának rendezésében tér vissza szeptemberben méltó otthonába, a Budapesti Operettszínházba. Előtte azonban, összesen négy (júliusban és augusztus két-két) alkalommal a csillagos ég alatt lehetünk tanúi Verecky Szilvia és Edwin megható szerelmi történetének. A kultikus operett már csak azért is ad okot az izgalomra és a várakozásra, mert ez lesz az olyan előadás, amely az új főigazgató, Kiss-B. Atilla szemléletét tükrözi, és amelyből következtetni tudunk az Operettszínház következő öt évadára. Az már bizonyos, hogy Béla Jenbach és Leo Stein szövegét az eredeti, Gábor Andor-féle fordításban hallhatjuk, ahogyan maga a történet is az eredeti ősbemutatóéhoz kanyarodik vissza. A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon Fischl Mónika és Lévay Enikő, valamint Vadász Zsolt és Bakos-Kiss Gábor mellett látható lesz Csuha Lajos, Dézsy-Szabó Gábor, Felföldi Anikó, Siménfalvy Ágota, Laki Péter, Erdős Attila és Mészáros Árpád Zsolt is.

2019_nyar_titanic.jpg

5. Peter Stone – Maury Yeston: Titanic – musical (Szegedi Szabadtéri Játékok, bemutató: 2019. augusztus 9.)

Ha meghalljuk a Titanic nevet, egyből James Cameron több Oscar-díjat is nyert filmklasszikusa ugrik be nekünk. Peter Stone és Maury Yeston musicalje azonban nem a moziverziónak a feldolgozása (nem is lehetne, hiszen az ősbemutatóra 1997-ben került sor), hanem az 1912-ben elsüllyedt álomhajó történetnek saját szemszögből történő színpadra adaptálása. Az alkotók ígérete szerint azonban látványban, romantikában és izgalomban most sem lesz hiány, a nézők pedig tűkön ülve várják, hogyan jelenítik meg (és süllyesztik el) a luxushajót az ország legnagyobb szabadtéri színpadán. A siker mondhatni garantált: az előadást a Budapesti Operettszínház rendezője, Somogyi Szilárd álmodja színre, aki Galambos Attilával és KERO-val közösen fordította a szövegkönyvet. A főbb szerepekben olyan ismert és elismert színészek tűnnek fel, mint Veréb Tamás, Vágó Zsuzsi, Sándor Péter, Szabó P. Szilveszter, Kerényi Miklós Máté, Ottlik Ádám, Földes Tamás és Frankó Tünde. A koreográfiáért Barta Viktória, a jelmezekért Cselényi Nóra, a díszletért Khell Csörsz lesz a felelős, a zenekart a Németországban dolgozó Balassi Bálint vezényli.

2019_nyar_bonnie.jpg

+1. Frank Wildhorn – Ivan Menchell – Don Black: Bonnie & Clyde (Margitszigeti Szabadtéri Színpad, bemutató: 2019. július 29-30.)

Ez a musical kissé kilóg a sorból: a tavalyi ősbemutató kerül felújításra, továbbá az előadás – a korábbi nagy sikerre való tekintettel – átkerül a Városmajori Szabadtéri Színpadról a Margitszigetre. A Bonnie & Clyde musical zeneszerzője Frank Wildhorn, a hazánkban is nagy sikert aratott Rudolf, valamint a Jekyll és Hyde komponistája. Bonnie és Clyde híres-hírhedt gengszterszereleme körül már akkor hatalmas kultusz keletkezett, amikor az elvadult gyilkos szerelmespár tagjai, Bonnie Elizabeth Parker és Clyde Chestnut Barrow még aktívak voltak. A sajtót és a közbeszédet élénken foglalkoztatta az őket övező minden kis mozzanat, valósággal ünnepelték őket, haláluk után pedig gyorsan legendává váltak. A 2011-ben debütált Broadway-musical az eredeti történethez és annak utóéletéhez hűen keveri a különböző műfajokat: a zene, a mozgás és az érzelmes prózai jelenetek mellett filmes bejátszások gazdagítják nemcsak a látványt, hanem a történetet is. Bonnie szerepében Litauszky Lilla és Józsa Bettina tűnik fel, Clyde-ot Ódor Kristóf és Jenővári Miklós alakítja. Mellettük feltűnik még a színpadon Kurucz Dániel, Imre Krisztián, Széles Flóra, Bori Réka, Hajdu Péter, Hunyadi Máté és Borsi-Balogh Máté. A musicalt Harangi Mária rendezi.

Fotók és képek: Budapest Bábszínház, Mészáros Csaba (Átrium), Orlai Produkciós Iroda, Budapest Nyári Fesztivál, Szegedi Szabadtéri Színház