Hét új bemutatónak ad otthon a Radnóti Tesla Labor

A Radnóti Színház a szomszédos társasház felújítása okán a tavalyi évadtól kezdve arra kényszerült, hogy előadásait mintegy hét játszóhelyen mutassa be (azok a darabok, amelyek díszlete nem fért el a leszűkített színpadon, más színházakba költöztek ideiglenesen). Tavaly a Tesla Loftban debütált a Gloria, Hajdu Szabolcs rendezésében, az idei évadban pedig három új bemutatót is oda tűztek ki. Azonban nem csak a Radnóti Színház előadásaival, hanem más, független színházi csoportok bemutatóival is találkozhatunk a – mostantól – Radnóti Tesla Labor néven futó intézményben.

unnamed_1.jpg

A Radnóti Színháznak régi vágya volt, hogy létrehozzon egy második játszóhelyet, egy olyan nyitott teret, ahol még látványosabban megjelenhetnek a kísérletező tendenciák és a kortárs drámák. A tavalyi évadban a Radnóti közönsége már megismerhette a Teslát, ahol a Hajdu Szabolcs által rendezett Gloria című előadásukat mutatták be. Az épület második emeletén felújításra került a színházterem, és megalapították a Radnóti Tesla Labort, ahol idén a Radnóti három kortárs művet mutat be: Nick Payne Csillagképek (rendező: Szilágyi Bálint), Franz Xaver Kroetz A vágy (rendező: Alföldi Róbert) és Schwechtje Mihály Gina (rendező: Schwechtje Mihály) című drámáját.

A színház azonban fontosnak tartja a független színházi szféra támogatását is, így saját előadásaim mellett együttműködnek más csapatokkal is: a Radnóti Tesla Labor az ő sikeres előadásaik továbbjátszásának ad majd terepet. Látható lesz többek között Andrássy Máté és Újvári Milán Elhanyagolt férfiszépségek (rendező: Andrássy Máté, Újvári Milán), Pass Andrea Napraforgó (rendező: Pass Andrea), Lackfi János Hinták (rendező: Galgóczy Judit), valamint Kelemen Kristóf és Pálinkás Bence György Magyar akác (rendező: Kelemen Kristóf) című darabja.

napraforgo-juranyi-jgy-043.jpg

A Radnóti Tesla Laborral együtt indul a NARRATÍVA, egy most alakuló, nagyreményű alkotóközösség Kovács D. Dániel, Szenteczki Zita, Pass Andrea és Hegymegi Máté összefogásában Működésükkel a színház szerepét, létjogosultságát, felelősségét kívánják újragondolni a független színházi intézményrendszeren belül. Az előadásokról és az azokban szereplő színészekről pontosabb információkat nem közöltek, annyi azonban bizonyos, hogy a Vígszínházból a tavalyi évad végén távozó Hajduk Károly a tervek szerint mind a négy bemutatóban szerepelni fog. (Valamint látható lesz a Valló Péter rendezte A szerelmesek házaiban).

A NARRATÍVA tervezett bemutatói ebben az évadban a Radnóti Tesla Laborban:

Bertolt Brecht: Kurázsi és gyerekei (rendező: Kovács D. Dániel)
Galgóczi Erzsébet műve nyomán Németh Gábor és Szenteczki Zita: Törvényen belül (rendező: Szenteczki Zita)
Gogol: A köpönyeg című elbeszélése alapján Pass Andrea: A Jelentéktelen (rendező: Pass Andrea)
Csehov: Sirály (rendező: Hegymegi Máté)

Fotó: Radnóti Színház (Radnóti Tesla Labor) / Jókúti György (jelenet a Napraforgóból)