Pinokkió története a XXI. században éled újjá

Szeptember 28-án tartják a Magyar Színház új bemutatójának, Deres Péter-Vidovszky György: PIN:okkio című előadásának a premierjét. A Carlo Collodi világhírű gyermekregényén alapuló, a történetet a mai korba áthelyező produkciót Vidovszky György rendezi.

pin-_okkio20190613-17.jpg

Izgalmas előadással készül az új évadban a Magyar Színház: Pinokkió történetét a XXI. századba helyezik, amelynek kiindulópontja az, hogy az Eperjes Károly által játszott Geppetto szoftverfejlesztőként hoz létre egy robotgyereket, akiből szép lassan öntudatára ébredő kisfiú válik. Az alkotók (Deres Péter és Vidovszky György) feltörték az amerikai rajzfilm cukormáz fedelét és találtak alatta egy másik mesét, ami komolyabb és veszélyesebb, mint az eredeti volt. Ezáltal nem csak egy új oldalát ismerhetjük meg a klasszikus történetnek, hanem izgalmas lehetőséget ad arra is, hogy naprakész formai megoldások várják a nézőket a színházban.

A robotgyerekkel megtörténik a XXI. század megannyi kihívása: tévés tehetségkutatók, high-tech kiállítások, hacker támadások. A mai gyerekek már nem zsebtolvajok, csibészek szeretnének lenni, hanem celebek, influenszerek, menő sztárok. Megannyi új kihívás és új lehetőség. Ezek olyannyira csalogatók, hogy értük még hazugságba is keveredhet az ember és megszegheti az ígéretét. Van tétje a választásnak, és ezt a gyerekek jobban értik, mint a 150 évvel ezelőtti jelképeket. A PIN:okkió lehetne teremtéstörténet, hiszen Geppetto teremt valamit vagy valakit. Felvetődnek kérdések: mi a különbség az öntudatra ébredő robot és az ember között. Hol a lélek határa? Csupa olyan kérdés, ami sok asszociációt szülhet a nézőben akár felnőtt, akár gyerek. 

pavletits_eperjes.jpg

A címszereplőt Calderale Federico Joshua, Marinka Móric és Vida Bálint alakítja majd hármas szereposztásban, Gepettót a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Eperjes Károly játssza. Mellettük feltűnik még Benkő Nóra (Tilda), Takács Géza (Rocco), Blahó Gergely (Macsejev), Tóth Éva (Szögénasszony, Takarítónő), Szatmári Attila (Stromboli), Pavletits Béla (Drakon), Tóth János Gergely (Kanóc), valamint számos egyetemi hallgató és a Pesti Magyar Akadémia növendékei. A látványért Juhász András felel, aki a díszletet Horváth Jennyvel közösen hozta létre. A jelmeztervek Kovács Yvette Alida munkáját dicsérik, a zenét és a dalszövegeket Monori András szerezte, az előadás rendezője Vidovszky György. Az előadás a szeptember 28-i premiert követően mintegy hét alkalommal lesz látható az ősz folyamán a színházban.

Fotók: Juhász Éva / Magyar Színház