"A legfontosabb a világon a szeretet, mert az mindent legyőz" - Villáminterjú Kalocsai Zsuzsával

Június 25-én és 26-án mutatják be a méltán világhírű Hegedűs a háztetőn című musicalt a Budapesti Operettszínházban. Ebből az alkalomból a héten villáminterjúkat olvashattok az előadás szereplőivel. A Goldét alakító Kalocsai Zsuzsát kérdeztük.

kalocsai_zsuzsa_1.jpg

Mi az első emléke a Hegedűs a háztetőnről?

Először az Operettszínházban láttam, 1985-ben, a Vámos László-féle rendezést. Akkoriban én még Vácott laktam a szüleimnél, és képes voltam egy-egy előadás miatt bevonatozni esténként a fővárosba. Azonnal magával ragadott a szép történet és a gyönyörű muzsika. Természetesen, láttam a filmet is, de a színházi előadás varázsa élénkebben él bennem.

A mostani előadásban Goldét alakítja. Mesélne kicsit a karakterről?

A régi előadásban Petress Zsuzsa alakította Goldét, megható emberséggel. Korának kiemelkedő primadonnája volt, és ez a szerep nagyon eltér a szokványos primadonna vagy grande dame szerepkörtől. Goldéval az ő nyomdokaiban járok, hiszen mögöttem is 36 év primadonnaság áll. Egy primadonnát fény, pompa, csillogás veszi körül, beleszeret a bonvivánba, majd sok-sok félreértés után egymáséi lesznek – jön a finálé, a függöny legördül. Arról azonban már nem szól a fáma, hogy mi jön ezután. Golde nem is álmodozhatna ilyesmiről: ő egy szigorúan szabályozott világban él, ahol a hagyományok tartják egyben a közösségüket. A szerepeket ellentmondást nem tűrően leosztják: a férfiak dolga a család eltartása és az írás tanulmányozása, a nőké pedig a család: a háztartás vezetése és a gyerekek nevelése. Golde egy ötgyermekes anya, aki egyben tartja a családot, nem engedheti meg magának, hogy fáradt legyen. Praktikusan gondolkodó nő, aki megtartja azokat a szabályokat, ami a közösséget egybefűzi. Ő sem szerelemből ment férjhez, hanem a házasságközvetítő hathatós segítségével, aztán összecsiszolódtak. És ez náluk így van rendjén. Ezért nem érti, amikor Tevje 25 év után azt kérdezi tőle, hogy „mondd, szeretsz engem?”. Megható az a pillanat, amikor tudatosul bennük az egymás iránt kialakult mély szeretet, és 25 évet megkésve ezt ki is mondják végre. Napi apró harcok vannak, de kölcsönösen tisztelik egymást. Tevje a család feje, de Golde az a nyak, ami ezt a fejet mozgatja… Szóval csodálatos, szép szerep.

Mivel ajánlaná a darabot a nézőknek?

A Hegedűs a háztetőn nem véletlenül világsiker. Szép, emberi történet és vérpezsdítő, gyönyörű zene! A mi előadásunk Bozsik Yvette rendezésében erősen épít a szimbólumokra és a tudatalattira: Isten és az ördög áll egymással szemben. A hegedűs itt nem csak darab elején és végén jelenik meg, hanem végigkíséri-kísérti az egész előadást. Mindig duruzsol, ott húzza a muzsikát az emberek fülébe. Itt azonban nem csak az egyéni, hanem a közösségi sorsról is szó van. 

Ön szerint mi a történet legfontosabb üzenete?

Csupa-csupa szeretetről, bölcsességről, tűrésről és rettenetes élethelyzetekről szól a darab. Nem szabad engedni, hogy ember és ember között ekkora különbség legyen, az egymás iránti tolerancia fontossága az egyik mondanivaló. A másik pedig, hogy bár az ember gyökerei, identitása fontos, de a legfontosabb a világon a szeretet, mert az mindent legyőz.

Fotó: Budapesti Operettszínház