"A legmélyebb érzéseinket is be tudjuk csatornázni" - Villáminterjú Bálint Ádámmal

Június 25-én és 26-án mutatják be a méltán világhírű Hegedűs a háztetőn című musicalt a Budapesti Operettszínházban. Ebből az alkalomból a héten villáminterjúkat olvashattok az előadás szereplőivel. A mai napon a Mótelt alakító Bálint Ádámot kérdeztük.

balint_adam.jpg

Mi az első emléked a Hegedűs a háztetőnről?

Nem láttam sem a filmet, sem a legendás előadást. Hallottam az anekdotákat a betiltásról, a csodás alakításokról, a fülemben csengett Bessenyei Ferenc hangja, ahogy a nagy slágert énekli, de nem tudtam, miről is szól a darab. Csak most hallgattam meg a teljes hangfelvételt, és egyszerre volt megható és megtisztelő, hogy az eredeti szereposztásból sokakkal dolgozhattam, és dolgozhatok együtt — generációkon ível át ez az előadás az Operettben. És most, közel negyvenévesen, háromgyerekes apaként már pontosan értem, milyen súlyos dilemmára keresi a választ az előadás: én tudom-e a legjobban, mi lesz jó a gyerekeimnek, vagy bízzak meg bennük és rájuk mindent?

A mostani előadásban Mótelt alakítod. Mesélnél kicsit a karakterről?

Ajándék, hogy eljátszhatom ezt a figurát. Minden próbafolyamat során a személyiségem kevéssé megélt jegyeit keresem meg és nagyítom fel az adott szerephez. Mótel egy naiv, félszeg, kisebbségi komplexusos, aranyszívű ember. Az én naivitásom és az emberi jóságba vetett hitem egyre kopik, de most az előadás jelentette biztonságos térben kinyithatom a szívem. Nem gondoltam volna két hónappal ezelőtt, de ez komoly küzdelmet jelentett. Egy harc volt ez az időszak; önmagammal és néha másokkal.

Mivel ajánlanád a darabot a nézőknek?

Említhetném a Chagall ihlette szürrealista látványvilágot, vagy a csodálatos zenét, de valami személyesebb is eszembe jut. Másfél év csendje után a közlésvágy robbanásszerűen tör ki belőlünk. Ebben az előadásban, melynek kulcsszava a szeretet, a legmélyebb érzéseinket is be tudjuk csatornázni és meg tudjuk mutatni. Minden egyes elhangzott mondatomban tíz másik elhallgatott gondolat sűrűsödik össze. Vannak pillanatok, amelyeket férjként, apaként egyszerűen nem lehet kibírni könnyek nélkül. Megvan az esélyünk rá, hogy egy ikonikus előadás szülessen meg.

Szerinted mi a történet legfontosabb üzenete?

Ahogy mondtam: a szeretet. Mit jelent valakit magamnál jobban szeretni, aggódni érte minden percben, félteni, hogy nem arra az útra lép, ami szerintem a helyes, majd egyszer csak mindezek ellenére elengedni, és hagyni, hogy úgy éljen, ahogy szeretne.