Egy hét múlva érkezik a Puskás - A musical

Egy hét múlva tartják a Puskás - A musical előbemutatóját az Erkel Színházban. A Szente Vajk rendezésében debütáló zenés darab két alkalommal is látható lesz augusztus 20-án.

publicpreview.jpg

A világ egyik leghíresebb magyar embere, Puskás Ferenc pontosan 75 éve, 1945. augusztus 20-án játszott először a magyar labdarúgó válogatottban: a Magyarország-Ausztria mérkőzésen, amelyet 5-2-re nyertünk meg, az első válogatottbeli gólját is megszerezte. Éppen 60 esztendővel ezelőtt, 1960. május 18-án pedig Puskás négy gólt lőtt a Real Madrid–Eintracht Frankfurt mérkőzésen, a Bajnokcsapatok Európa Kupája (BEK) döntőjében: ennyi gólt azóta sem rúgott senki a BEK/BL döntők történetében.

A Puskás - A musical a legismertebb magyar ember – és, közvetve, minden idők egyik legnagyszerűbb futballcsapata, az Aranycsapat - történetét dolgozza fel és állít nekik méltó emléket. A musical története 1937 és 1960 között játszódik, Puskás 10 éves korától, amikor először igazolja le a Kispest, a Real Madrid–Eintracht Frankfurt BEK-döntőig mutatja be a világ legnagyobb futballistájának életét. A színdarab teljes egészében valós eseményeken alapszik és hűen mutatja be a kort, amelyben játszódik. A musical szereplői – két figura, Klára és Vörös kivételével – mindannyian egykor élő, valóságos emberek, minden, amit a színdarabban tesznek, a valóságban is úgy történt.

publicpreview_3.jpg

A grandiózus látványelemekkel kísért produkciót 5000 néző előtt, a járványügyi helyzet miatt 2021-ben mutatják be, az előbemutatót 22 színész, 60 táncos és 30 gyerekszínész közreműködésével az Erkel Színház 700 négyzetméteres színpadán, 500 néző előtt tartják augusztus 20-án.

A musical történetének szinopszisa: 1937 - Magyarország. Rongylabda hull az égből a színpadra. Pattog a földön, egy tízéves gyermek állítja meg a mozgását. Majd újabb labdák hullanak, és hirtelen tizenegy gyermek áll előttünk. A későbbi, legendás Aranycsapat tagjai, akik ekkor még nem tudják, de meg fogják változtatni Magyarország sporttörténelmét. Közülük is kitűnik két srác: Bozsik és Puskás. Bozsik betöltötte a tizenkettőt, így a Kispesti AC leigazolja őt a kölyökcsapatába. Puskás ezt hallva akcióba lendül és addig könyörög a klub intézőjének, amíg hamis igazolással, Kovács Miklós néven be nem veszik őt is a csapatba. Most már mind a ketten a Kispest játékosai. Elhatározzák, hogy örökre barátok maradnak, bármi történjék is.

publicpreview_4.jpg

Kirobban a második világháború, Budapestet bombázzák. A srácok időközben felnőttek, Puskás és Bozsik immár a Kispest nagy csapatának a tagjai. Valamivel később 1945 nyarán járunk: Öcsi levelet kap. Válogatott lesz mindössze tizennyolc évesen. A mérkőzés 12. perce hozza el a fordulópontot: Puskás megszerzi első gólját a válogatottban. Ez egyúttal az előadás 12. perce is, és hol vagyunk még az olyan kiemelkedő eseményektől, mint az 1952-es helsinki olimpia, ahol az Aranycsapat összeállt, vagy a Wembley Stadionban lezajlott mérkőzés, az évszázad meccse, azaz a legendás 6:3. Az előadás mindezeket természetesen megmutatja, ugyanúgy, ahogy az 1954-es vébé döntőjét, aminek elvesztése közrejátszhatott két évvel később a forradalom kirobbanásában. A darab végére eljutunk egészen 1960-ig, amikor Puskás immár spanyol mezben négy gól lő Glasgow-ban a BEK-döntőn, és ezzel ma is élő rekordot állít fel. 

publicpreview_1.jpg

A Puskás - A musical teljes egészében magyar szerzemény, amelynek az előbemutatóját 2020. augusztus 20-án 15.00 és 19.00 órai kezdéssel az Erkel Színházban tartja a társulat. Az augusztus 20-i előadásokra a jegyek megvásárlása a www.puskasmusical.hu weboldalról érhető el. A musical zenéjét Juhász Levente, a szövegkönyvet Galambos Attila írta, Szente Vajk, a rendező közreműködésével. A sikeres kreatív alkotói csapat nevéhez olyan musicalek kötődnek, mint a budapesti József Attila Színházban jelenleg is látható Macskafogó és a kecskeméti Katona József Színházban bemutatott A beszélő köntös. A díszletet Rákay Tamás, a jelmezeket Kovács Yvette Alida tervezte, a koreográfiáért Túri Lajos Péter felelt, a musical zenei vezetője Károly Katalin, producere Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Magyar Sakkszövetség elnöke, az Év Sportolója Gála kreatív producere.

publicpreview_2.jpg

Az előadásban a hazai musical- és prózai színjátszás legnagyobbjai láthatóak, többek között Veréb Tamás (Puskás Ferenc), Ember Márk (Czibor Zoltán), Pásztor Ádám (Zakariás József), Fehér Tibor (Bozsik József), Berettyán Nándor (Grosics Gyula), Cseh Dávid Péter (Kocsis Sándor), Náray Erika (Bíró Margit), Barabás-Kiss Zoltán (Purczeld Ferenc), Kovács Gyopár (Hunyadvári Erzsébet), Szabó P. Szilveszter (Vörös elvtárs), Nagy Sándor (Farkas Mihály), Szerednyey Béla (Östreicher Emil), Cseke Péter (Sebes Gusztáv), Gubik Petra (Klára), Harsányi Levente (Szepesi György) és Nagy Balázs (Alfredo di Stefano).

Fotók: Pillanatképek a Puskás - A musical olvasópróbájáról (fotó: Puskás - A musical)