5+1, avagy ezeket az előadásokat lesz érdemes megnézni tavasszal

Hamarosan itt a tavasz, így a lassan már hagyománnyá váló 5+1 cikksorozat újabb bejegyzése is esedékessé vált. Összegyűjtöttem néhány előadást, amelyekre érdemes lesz odafigyelni az elkövetkezendő három hónapban, aki pedig a korábbi bemutatókra kíváncsi, az őszi és a téli ajánló továbbra is él.

nemek_es_igenek.jpg

1. Nina Raine: Nemek és igenek (Centrál Színház, bemutató: 2019. március 2.)

Nem is kell sokat várni, ugyanis a (naptár szerinti) tavasz második napján már érkezik is az első olyan előadás, amit érdemes lesz megtekinteni. A Centrál Színház idei négy bemutatója közül Nina Raine darabja az egyedüli, amely a Nagyszínpadon lesz látható. Edward és Kitty igazi álompár. A férfi sikeres ügyvéd, az első gyerekük éppen csak megszületett, az új otthonuk pedig magazinba illően szép. Esténként házas és házasodni vágyó barátaik nevetésétől hangos a ház. A társaságból többen is éppen ugyanazon az ügyön dolgoznak, egy nemi erőszak tárgyalásán. A nappali lassan tárgyalóteremmé alakul, a derűs hangulat szertefoszlik, a régi barátok, a házaspárok ellenségként rontanak egymásnak. A Nemek és igenek szerte a világon indulatokat kavart, kendőzetlen őszinteséggel, de mély empátiával mesél nőkről és férfiakról, szexről és hatalomról, nemekről és igenekről. Ezt a kegyetlen őszinteséget hűen tükrözik az előadáshoz készített promóciós fotók, ahol kedvenc színészeinket bántalmazottként láthatjuk viszont. Az igazi sztár-szereposztással (Bata Éva, Lengyel Tamás, Pokorny Lia, Pálfi Kata, Schmied Zoltán, Kovács Patrícia, Bereczki Zoltán) készült produkciót a teátrum igazgatója, Puskás Tamás rendezi.

51383457_2454569104557547_958613271420600320_n.jpg

2. John Cassavets: Premier (Vígszínház, bemutató: 2019. március 2.)

Hogy ne legyen annyira egyszerű a helyzet, itt egy másik bemutató, amelynek premierját szintén március 2-án tartják. John Cassavets Premier című filmjéből Forgács András és Vörös Róbert készített színpadi változatot a Vígszínház számára. Az alkotás lenyűgözően bensőséges vallomás a színházról és a színészi létezésről. Nyers őszinteséggel mutatja be egy ünnepelt színésznő küzdelmét, miközben a néző újra és újra bepillantást nyerhet a színház misztikus világába. A Magyarországon először láható színpadi változatot Martin Čičvák rendezi, Eszenyi Enikő, Hegedűs D. Géza, Hevér Gábor, Börcsök Enikő, Seress Zoltán, Szilágyi Csenge, Király Dániel és Balázsovits Edit főszereplésével.

gloria_olvaso-1200x480.jpg

3. Branden Jacobs-Jenkins: Gloria (Radnóti Színház – TESLA LOFT, bemutató: 2019. március 9.)

Radnóti Színházat bárhol, bármikor ajánlom, de ezt a blog rendszeres olvasói már úgyis tudják. Ősszel A művésznő és rajongói, decemberben pedig a 10 című dráma került bemutatásra, utóbbi egyöntetűen a kritikusok és a nézők kedvencévé vált, olyan ikonikus előadássá, amelyre jó ideig nehéz lesz jegyet kapni. Februárban érkezik még Harold Pinter A gondnok című darabja, Alföldi Róbert rendezésében, de most tekintsünk kicsit előrébb, egészen pontosan március 9-ig. A Gloria című szatíra egy sikeres New York-i magazin irodájában játszódik, ahol az asszisztensek igyekeznek mindent megtenni azért, hogy önmagukat a vállalati hierarchiában jó helyre pozícionáljak – és a hétköznapi csatáik közepette nem veszik észre, hogy démonokat teremtenek maguk között. A darab a húszas-harmincas generáció aktuális témáját járja körül: a munkaerőpiacon való boldogulást nehézségeit, az önmarketing és a félelmek viszonyát és az egymástól való elszigetelődés veszélyeit. A fiatal Branden Jacob-Jenkinst ezért a darabjáért 2016-ban Pulitzer-díjra jelölték. Magyar nyelven még nem játszották darabját, így a mostani bemutató nem csak friss színpadi mű, hanem egy izgalmas amerikai szerző debütálása is. Az előadást a nemzetközi hírű filmrendező, Hajdu Szabolcs (Fehér tenyér, Ernelláék Farkaséknál) rendezi, a drámát pedig a színház felkérésére a fiatal író és műfordító, Totth Benedek fordította. Az előadást a Tesla Loft (VII. kerület, Kazincy utca 21.) termében játsszák, Lovas Rozi, Martinovics Dorina, Porogi Ádám, Sodró Eliza, Rusznák András és Vilmányi Benett szereplésével. (fotó: Falus Kriszta)

4105.jpg

4. Molnár Ferenc: Riviéra (Orlai Produkciós Iroda – Belvárosi Színház, bemutató: 2019. április 18.)

Egy igazi klasszikus is helyet kapott a listán, hiszen az Orlai Produkciós Iroda a győri Vaskakas Bábszínházzal a FÜGE-vel közösen állítja színpadra Molnár Ferenc Riviéra című vígjátékát. Misch úr, a kereskedősegéd éjszakai kirakatrendezésre készül egy világvárosi áruház negyedik emeletén. A próbababák előkelő nyári ruhákat és dél-franciaországi miliőt kapnak: készül a Riviéra. Serényen dolgozna, ha Casella, az áruház multimilliomos tulajdonosa nem vetett volna szemet szerelmére, a kesztyűosztály Lujzájára, és nem hívta volna meg őt a Riviérára, az igazira. Két férfi, gyerekkori barátok. A milliomos sikeres, „jogilag neki volt igaza, de az arcbőr szempontjából nem” - véli a sikertelen kereskedősegéd. Tisztességesen vagy sikeresen kell élni? Lujzát Kovács Patrícia, Mischt Schruff Milán, Casellát Szabó Kimmel Tamás alakítja, mellettük látható lesz még Kardos Róbert, Ullman Mónika, Péter Kata, László Lili és Vadász Gábor. Az előadást Benedek Miklós rendezi.

b1013503.JPG

5. Dale Wasserman: Kakukkfészek (Radnóti Színház, bemutató: 2019. május 4.)

Az egyelőre csak Kakukkfészek munkacímen futó előadás Ken Kesey Száll a kakukk fészkére című regényén alapszik. Mind a könyv, mind az abból Jack Nicholson főszereplésével készült film ismert és közkedvelt, története semmit nem veszített aktualitásából. Érdekesség, hogy a Dale Wasserman által készített adaptációt négy éven keresztül játszotta az Orlai Produkciós Iroda (az utolsó előadásokat március végén tekinthetik meg az érdeklődők), és most ugyanez a darab lesz látható Zsótér Sándor rendezésében májustól a Radnóti Színházban. Ez a tény és a sztori már önmagában elég lenne ahhoz, hogy felkeltse az érdeklődésünket, de elég egy pillantást vetni a szereposztásra, hogy még jobban várjuk a premiert. A fiatal McMurphyt a színház egyik nagy reménysége, Vilmányi Benett formálja meg, a szigorú Ratched nővért Kováts Adél játssza majd. Az elmegyógyintézet lakóit többek között László Zsolt, Gazsó György, Rusznák Adrás, Porogi Ádám, Kelemen József és Bálint András alakítja, de feltűnik két színésznő: Martin Mártát Martiniként, Csomós Marit Indiánként láthatjuk a színpadon.

pendragon.jpg

+1. Kovács Adrián – Galambos Attila: A Pendragon legenda (Budapesti Operettszínház – Kálmán Imre Teátrum, bemutató: 2019. május 16.)

Erről az előadásról viszonylag kevés információval rendelkezünk, egyedül a rendező, Somogyi Szilárd személye a publikus (illetve, annyi támpontunk akad, hogy a tavalyi sajtótájékoztatón Mészáros Árpád Zsolt énekelt egy dalt). Szerb Antal világhíres története alapján a szerzőként és fordítóként egyaránt ismert Galambos Attila készített színpadi változatot, a musical zenéjét Kovács Adriánnak köszönhetjük, aki fiatal kora ellenére tucatnyi előadásnak volt már karmestere, zenei vezetője, többek között a SZTALKER Csoport tagja. Az előadás helyszíne a Kálmán Imre Teátrum, amely remélhetőleg remek hangulatot fog kölcsönözni a darabnak.